Do szeroko rozumianych produktów piekarniczych czy przetworów mleczarskich, w celu złagodzenia ich trawienia przez organizm człowieka, często dodawany jest błonnik lniany. Produkty z tej grupy o najlepszych właściwościach, wytwarzany z użyciem zaawansowanych technologii obróbki siemienia lnianego, są do kupienia w ilościach detalicznych oraz hurtowych, w przedsiębiorstwie Microstructure, umiejętnie doradzającym zgłaszającym się podmiotom gospodarczym przy wszystkich problematycznych kwestiach zakupowych. Błonnik lniany dodawany jest też niekiedy do sosów czy makaronów, taki produkt łatwo pęcznieje w odpowiednich warunkach, tworząc delikatny żel, o wielu pozytywnych właściwościach na układ pokarmowy. Omawiając propozycję sprzedażową wymienionego zakłady, nie można pominąć produkowanego tutaj błonnika jabłkowego, żurawinowego czy mąki owsianej, wszystkie wyroby, są precyzyjnie scharakteryzowane.